سالمندی به دوره ای از زندگی گفته می شود که فرد معمولا بیش از 60 سال سن دارد و توانایی های جسمی او تا حدودی کاسته شده است. در این دوره از زندگی اغلب افراد دچار بیماری های جسمی و در پی آن مشکلات روحی می شوند. در این دوره ممکن است سالمند شریک زندگی خود را از دست دهد و همین غم تنهایی او را مستعد بسیاری از مشکلات روحی و روانی خواهد کرد. در این مقاله سعی داریم شما را با معایب و مزایای خانه سالمندان آشنا کنیم :
خانه سالمندان :
خانه سالمندان به مکانی گفته می شود که در آن از افراد سالخورده اعم از زن و مرد مراقبت و نگهداری می شود. خانه سالمندان هم به صورت خصوصی وجود دارد و هم دولتی اما هر دو زیر نظر سازمان بهزیستی فعالیت دارند و باید طبق استانداردهایی که این سازمان تعیین کرده است عمل کنند.
خصوصیات خانه سالمندان
همان طور که در بالا اشاره کردیم آسایشگاه سالمندان یا همان خانه سالمندان باید از استانداردهایی که سازمان بهزیستی مشخص کرده برخوردار باشد که شامل موارد زیر می باشد :
معاینات و چکاپ های پزشکی منظم :
معمولا اکثر افراد سالخودره دچار بیماری هایی نظیر فشارخون، قندخون و آلزایمر و ... می باشند باید به طور منظم تحت مراقبت های پزشکی باشند. بنابراین وجود تعداد کافی پرستار و مراقب در این محل به شدت ضرورت دارد.
فضای کافی :
از آنجایی که عدم تحرک در هر سنی می تواند زمینه ساز بروز بسیاری از بیماری ها باشد، این مکان نیز باید دارای محوطه وسیع و فضای سبز باشد که روزانه سالمندان عزیز در محوطه به پیاده روی و معاشرت با هم سالان خود بپردازند.
تغذیه سالم :
غذاهایی که برای این عزیزان تهیه می شود باید دارای کالری کم باشد تا از بروز برخی بیماری ها همچون دیابت و کلسترول بالا و ... پیشگیری شود.
ملاقات با فرزندان : در اکثر سالمندان بعد از ورود به آسایشگاه و دوری از خانواده مشکلات روحی و افسردگی پدید می آید. باید شرایطی ایجاد شود که ارتباط با خانواده و جامعه قطع نشود و افراد بتوانند به دیدن سالمندان خود بروند.
مزایای خانه سالمندان :
همیشه با شنیدن نام خانه سالمندان احساس ناامیدی و رنج و بی مهری فرزندان در خاطرمان می آید. اما گاهی و در برخی شرایط جسمی و روحی سالمند، آسایشگاه می تواند بهترین و امن ترین مکان باشد. در شرایطی که فرد دچار آلزایمر شدید می باشد وجودش در خانه بدون مراقب و در تنهایی بسیار خطرناک است و ممکن است عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. گاهی سالمندی که به هر دلیلی تنها شده و مراقبی ندارد و به درستی نمی تواند کارهای شخصی خود را انجام دهد، انتخاب خانه سالمندان بهترین گزینه است. چراکه در آنجا از سالمند مراقبت می شود و فرد می تواند با افراد دیگر معاشرت و گفتگو کند و همین امر باعث تقویت روحیه آنها می شود.
مشکلات خانه سالمندان :
باید این نکته را یادآور شد که دوری از خانواده و فرزندان برای هیچ پدر و مادری آسان نیست. در دوران پیری، فرد بیشتر ترجیح می دهد در خانه و در کنار فرزندان خود باشد و رفتن به خانه سالمندان باعث احساس ناامیدی، دلتنگی و افسردگی در او می شود. بسیاری از سالمندان بعد از رفتن به آسایشگاه دچار مشکلات روحی فراوانی می شوند بنابراین باید شرایطی ایجاد شود که فرزندان روزانه بتوانند با آنها ملاقات کنند. در بسیاری از کشورها فرد سالخورده بعد از گذراندن مدتی در آسایشگاه و بهبود یافتن به خانه بازمی گردد.
مراقبت از سالمندان در خانه :
زمانی که فرزندان به دلیل مشغله های فراوان، زمان کافی برای نگهداری از سالمند خود نیستند و فرد نیز اوضاع جسمی مناسبی نداشته باشد انتخاب یک پرستار گزینه ی مناسبی است. پرستاری انتخاب کنید که از توانایی جسمانی بالایی برخوردار باشد تا بتواند به خوبی از سالمند نگهداری کند.
نکات نگهداری سالمند در خانه :
برای نگهداری سالمند در خانه شرایطی را باید رعایت کنید که باعث افزایش رفاه و سلامت او می گردد.
منزل همکف :
در سنین بالا معمولا افراد به آرتروز مبتلا می شوند و با افزایش سن خطر پوکی استخوان نیز بیشتر می شود پس اولین نکته انتخاب منزلی بدون پله ( در طبقه همکف ) یا برخورداری از آسانسور می باشد.
توالت فرنگی :
اکثر مادران و پدران از درد زانو و کمر رنج می برند و استفاده از توالت ایرانی قطعا شرایط آنها را سختتر می کند پس از وجود توالت فرنگی در خانه غافل نشوید.
نزدیک بودن اتاق خواب به سرویس بهداشتی :
اتاقی را برای سالمند خود در نظر بگیرید که به سرویس بهداشتی نزدیک باشد تا او برای هر بار استفاده مسیر زیادی نرود و دچار زحمت نشود.
برای مشاهده لیست بهترین خانه سالمندان مشهد در اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده لیست بهترین خانه سالمندان اصفهان در اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده لیست بهترین خانه سالمندان تبریز در اینجا کلیک کنید.