امروزه فواید موسیقی و تاثیر آن بر روح و جسم انسان و حتی دیگر موجودات زنده بر کسی پوشیده نیست.
موسیقی همچون دارویی آرامش بخش میتواند استرس روزمرگی را از شما دور کند و باعث ایجاد نشاط و انگیزه در شما شود, به همین دلیل موسیقی روز به روز طرفداران زیادی را به خود جلب می کند. از طرفی با پیشرفت تکنولوژی و تنوع زیاد آلات موسیقی, انتخاب ساز مناسب برای علاقه مندان این حرفه سخت شده است.
اگر شما فردی مبتدی هستید و به تازگی می خواهید وارد دنیای موسیقی شوید و در انتخاب ساز مناسب تان دچار سردرگمی شده اید ,این مقاله به شما کمک خواهد کرد که راحت تر بتوانید سازتان را انتخاب کنید.
5 نکته در انتخاب ساز موسیقی مناسب
علاقه شخصی
اولین قدم در انتخاب ساز مناسب,علاقه تان به آن ساز می باشد.شما باید در نظر بگیرید که از چه نوع ساز و چه نوع سبک موسیقی لذت میبرید و با توجه به آن آلت موسیقی مورد نظر خود را انتخاب کنید.
به طور مثال اگر شما به موسیقی سنتی علاقه مندید گیتار الکتریک گزینه مناسبی نمی باشد.اگر بدون توجه به علاقه و از روی اجبار و حرف اطرافیان, سازی را انتخاب کنید, شک نکنید که به زودی از نواختن آن خسته میشوید و پولتان را هدر داده اید.
اما سازی که با عشق و علاقه واقعی انتخاب کنید با وجود تمام سختی هایش دست از تمرین برنمی دارید و قطعا در این مسیر پیشرفت خواهید کرد.
قیمت ساز
اگر برای اولین بار می خواهید سازی را یاد بگیرید به دنبال سازهای گران قیمت نروید. در ابتدای راه بهتر است که سازی با قیمت ارزان تا متوسط کار کنید و بعد از اینکه تسلط و مهارت کافی کسب کردید سراغ نوع گرانتر بروید.
توانایی جسمانی
نواختن تعدادی از سازها همچون "کنترباس" نیازمند قدرت فیزیکی و جسمانی بالایی هستند که باید آن را در نظر بگیرید. برای تعدادی از سازهای بادی باید از ظرفیت تنفسی بالایی برخوردار باشید در غیر این صورت کار برایتان دشوار خواهد شد.
هدفتان را در نظر بگیرید
شما باید مشخص کنید که هدفتان از آموزش فقط نوازندگی است یا می خواهید همراه آن آواز بخوانید.
مثلا بعضی سازها مثل پیانو و گیتار از نظر صوتی مناسب هم خوانی هستند در عوض, سازی مثل ویولن برای نوازندگی مناسب تر است.
داشتن اطلاعاتی در مورد موسیقی و سبک های آن
شما میتوانید با سرچ در گوگل تا حدودی با موسیقی ,سبک های آن و انواع ساز ها آشنا شوید. حتی میتوانید با مراجعه به فروشگاه های موسیقی, ساز های مختلف را در دست بگیرید و تست کنید.
این راه کارها به شما در انتخاب ساز مناسب خیلی کمک خواهد کرد.
آشنایی با انواع سازها و آلات موسیقی
سازها به گروه های زهی, بادی, کوبه ای, صفحه کلیددار و الکترونیکی تقسیم میشوند.
1- سازهای زهی
در این سازها, صدا از طریق ارتعاش زه ,سیم یا تار ایجاد می شود.سازهای زهی خود به سه گروه زخمه ای, آرشه ای و کوبشی تقسیم می شوند.
ساز زخمه ای
در این ساز صدا از طریق زخمه زدن انگشتان دست به زه تولید میشود مثل : گیتار, تار, سه تار, چنگ, تنبور, عود, قانون
ساز آرشه ای
دراین نوع ساز صدا از طریق کشیدن یک کمانه یا آرشه بر روی سیم های ساز ایجاد می شود مثل : ویولن, ویولا, کمانچه, قیچک
ساز کوبشی
در این نوع ساز از طریق کوبیدن وسیله ای چکش مانند بر روی تارها صدا تولید میشود مثل : سنتور, زیلفون
2- سازهای بادی
در این سازها صدا از طریق دمیدن هوا به داخل مجرای ساز ایجاد میشود .
سازهای بادی خود به دو دسته ساز بادی چوبی و ساز بادی برنجی تقسیم می شود. منظور از چوبی و برنجی این نیست که حتما باید از جنس چوب یا برنج ساخته شده باشد بلکه نحوه تولید صدا ملاک طبقه بندی می باشد.
ساز بادی چوبی
در این نوع سازبادی از طریق دمیدن هوا به داخل آن و سوراخ هایی که روی آن وجود دارد و فرد با قرار دادن انگشت روی این سوراخ ها صدا را ایجاد میکند مثل : نی, فلوت, باسون
ساز بادی برنجی
این سازها معمولا از جنس برنج مس و یا نقره ساخته شده اند و اندازه هایی بزرگ و صدایی قوی و محکم دارند مثل : شیپور, ساکسیسفون , ترومبون
3- سازهای کوبه ای
از قدیمی ترین نوع ساز می باشد که قدمت هزار ساله دارد و در مراسم شادی, مذهبی و عزا از آن استفاده میکردند .
در این نوع سازها میتوان از طریق کوبیدن تکان دادن, خراشیدن و مالش صدا را تولید کرد که به دو نوع ساز کوبه ای با کوک معین وکوک نامعین تقسیم میشود ساز کوبه ای با کوک معین مثل : زیلوفون، ماریمبا، زنگوله دستی، ناقوس
ساز کوبه ای با کوک نامعین مثل : ماراکا، حلقه انگشتی، تایکو، دُهُل، تنبک، سندان، قاشقک و طبل کوچک
4- سازهای صفحه کلید دار
همانطور که از نامش پیداست سازی است که دارای صفحه کلید است و از این صفحه کلید برای تولید صدا استفاده می شود و این ساز در بین جوانان بسیار محبوب می باشد.
مثل : ارگ، ارگ بادی، ارگ هموند، پیانو، کلاویکورد، هارپسیکورد، چلستا، آکوردئون، ملوترون
5- سازهای الکترونیکی
سازهایی هستند که علاوه بر دخالت دست, باید از طریق نیروی الکتریکی تارها به ارتعاش در بیایند تا صدا تولید شود
مثل : ارگ برقی, گیتار الکتریک, سه تار الکتریک ,ترمین, کیبورد